Vävning

Du börjar med en grundväv där du lär dig hur vävstolen fungerar. Därefter lär du dig olika vävtekniker som munkabälte, rosengång, förenklad dräll och dräll. Naturligtvis finns det möjlighet att väva andra tekniker också t ex bildväv, opphämta, dubbelväv, bandväv och brickvävning. Vi provar olika material, formger och planerar våra egna vävar. Följ traditionen eller utveckla dina egna idéer!

I vävningen ingår vävteori och bindningslära. Här får du lära dig hur trådarna bygger upp väven, hur du använder datorn till mönsterritning, hur du planerar och beräknar en väv (längd, bredd, trådantal, garnåtgång, teknik etc) och hur du analyserar en väv.

Vävstolarna är trissvävstolar och kontramarschvävstolar med upp till 16 skaft samt en damastvävstol med dragrustning. Du har också tillgång till gobelinvävstol, bildvävsramar, bandvävstolar mm.

 

Sömnad

Du börjar från början, med att ta personliga mått och konstruera grundmönster till kjol, liv, byxa och trikå utifrån detta. Här lär du dig hur ett mönster kan förändras, så det passar till din kropp. Därefter designar och konstruerar du dina plagg, syr toiler (provplagg) och slutligen syr du upp plaggen i de tyger du valt. Designa dina kläder efter eget tycke och smak. Kanske du designar tyget och väver det först?! 
Vi syr kjol, byxa, liv med ärm och krage samt trikåöverdel.

I sömnad ingår förutom mönsterkonstruktion även detaljsömnad där du får lära dig hur olika moment sys t.ex fållar, kragar, knapphål, veck och fickor. Samtidigt provar vi också på att sy i olika material.

Våra symaskiner är Pfaff och Bernina hushållsmaskiner, overlockmaskiner och industrimaskiner.

 

Knyppling

Du får lära dig grunderna i knyppling genom att knyppla några övningspetsar. Därefter gör du ett projektarbete. Kanske enligt Vadstenatraditionen eller varför inte ett fritt knypplat arbete?

 

Hantverkstekniker

Här du får lära dig/fördjupa dig i:
- stickning,
- virkning,
- karda och spinna lin och ull,
- tova, nålfilta,
- screentryck,
- trådknappar,
- växtfärgning,
- syra-/reaktiv färgning,
- mm.

 

Konstsömnad

I konstsömnaden lär du dig att brodera olika sorters stygn. Du gör ett fritt broderi, ett bygdebroderi och någon form av monogram/märkning - kanske en "logga" till dina kläder?

Du får också lära dig att sy hörn och att avsluta arbeten på olika sätt.

 

Färg och form

Här får du lära dig grunden i färglära, kroppens proportioner och formgivning. Du skissar själv på formgivningen av dina alster. Plaggskisser, vävar, broderi mm - allt har ju färg och form! Vilken färg och form väljer du?
Temadagar med screentryck i vår verkstad finns också på schemat. Likaså provar vi på att teckna kroki.

 

Materiallära

Varför krymper lammullströjan om jag tvättar den i maskin? Vad är rami? Varför är bomull så bra - den är ju inte bra för miljön? Hur i allsindar gör man med linet för att få det bli till garn? Är konstfibrer bra eller dåligt? Vi tar reda på detta och mer därtill. 
Vi pratar även om hur/vad vi kan göra som "textilare" för en mindre klimatpåverkan. Återbruk är ett stort tema. 

Textillinjen gör varje år ett antal studiebesök, hos t.ex 
- Hemslöjden och hemslöjdskonsulenten,
- Textilkammaren i Bjälboättens palats,
- Linföreningen i Östergötland,
- museum,
- hantverkare.

Varje vår anordnar Vadstena Folkhöskola en folkhögskoledag med öppet hus. I samband med detta arrangerar textillinjen en utställning av de alster som tillverkats under året. Folkhögskoledagen är alltid välbesökt och uppskattad, både av nära och kära, "gamla" textilare och blivande textilstuderande.

Övrigt

Alla studerande på skolan möts en eftermiddag i veckan för att göra en gemensam ”Bildningsresa”. Tillfället ger möjlighet för fler möten över kursgränserna och för att bilda oss i olika frågor. Ämnena som tas upp kan vara dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.